Organizátor, Břetislav Sobek, zcela vpravo a účastníci English by speaking.
Organizátor, Břetislav Sobek, zcela vpravo a účastníci English by speaking.

English by speaking v Olomouci expanduje

14/06/2023

Dne 13. 6. v úterý se konalo již 7. pokračování anglického konverzačního klubu English by speaking v Olomouci. V průběhu jedné hodiny se diskutuje na určité téma, které se každých čtrnáct mění. Událost má edukativní charakter.

Organizátorem je Břetislav Sobek, který žil vícekrát v zahraničí. V Anglii pracoval jako síťový inženýr pro British Telecom.

Na tomto 7. pokračování přišlo značné množství lidí – celkem 8 a tudíž se poprvé konverzace rozdělila do dvou skupin po 4. Břetislav Sobek toto považuje za úspěch a též štěstí, že mezi účastníky byl rodilý mluvčí z Ameriky, Mickey, svými schopnosti způsobilý vést druhou konverzační skupinu.

Změna struktury

V začátcích měl klub pevně danou strukturu, kdy bylo vybráno 10 otázek a jednotliví účastníci se střídali. Břetislav Sobek uděloval slovo a účastníci se střídali v přesně daném pořadí.

V průběhu jednotlivých setkání, na základně reakcí účastníků, došlo ke změně, jak je tento klub veden do nejnovější podoby.

Nová podoba tkví v tom, že uprostřed stolu je kelímek s 20 až 40 otázkami a jednotliví účastníci tahají otázky a poté se nad nimi diskutuje.

Břetislav Sobek chtěl původně použít zavařovací sklenici. Bohužel zjistil, že jeho ruka se do sklenice nevleze a tudíž nakonec vybral kelímek od jogurtu, který je dostatečně široký.

V každé skupině je osoba, která vede diskuzi a to tím způsobem, že když se jednotliví účastníci odchýlí od tématu, tak ten, který vede je na toto upozorní či se přejde k tahání další otázky. Další důvod k vedení je, že někteří účastníci mluví více, někteří méně a tudíž je třeba regulovat, jak dlouho kdo mluví, aby se na všechny dostalo a nikdo se necítil opominut.

Nový harmonogram též znamená, že English by speaking začíná v 18:00, kdy následuje 10minutová část pro seznámení a ice breaking účastníků. Poté následuje hodinka řízené diskuze a oficiální konec v 19:15. Od 19:15 je volná diskuze a skamarádění se s ostatními. Kavárna zavírá ve 20:00. Tudíž dost času na vše, dle názoru organizátora.

Téma týdne

Tématem tohoto setkání bylo Friends & Hobbies (kamarádi a koníčky). Přibližně polovina účastníků byli Češi. Mickey ze Spojených států Amerických, jedna žena z Kazachstánu a Japonec. Jedna z českých účastnic umí plynně nizozemsky, neboť nizozemštinu studuje na univerzitě.

První skupina preferuje individuální koníčky jako psaní fantasy příběhů, budování vlastního Hobitína (Pán prstenů) na zahradě, fotografování a sbírání bankovek.

Byla zde též otázka na to, který sport se dá dělat bez jakéhokoliv náčiní. Tuto otázku účastníci z první skupiny považovali za složitou. Nakonec přišli s tím, že to buď může být běhání, jóga či cvičení s vlastním tělem.

Druhá skupina vytáhla otázku: „Kolik kamarádů je už příliš mnoho, aby se to dalo zvládnout?“ Odpověď na ní byla: „To záleží na okolnostech. Pokud bereme v úvahu Facebook kamarády, potom počet je neomezený. Ovšem ve skutečném životě je 4 až 5 kamarádů již docela dost.“

Zazněla též otázka o sběratelství. Účastníci se shodli, že děti vždy něco sbírají a že nejrozšířenější objekt sběratelství jsou poštovní známky.

Těžkosti při vedení klubu

V průběhu jednotlivých setkání organizátor narazil na problémy jak korigovat rozumným způsobem diskuzi a jak navrátit jednotlivé účastníky zpět k tématu či je upozornit na nevhodné skákání do řeči.

Občas se též na setkání objevila osoba, kterou by organizátor nazval rozvracečem klubu a to v tom, že opakovaně daná osoba skákala ostatním do řeči (i po opakovaném upozornění) či se rozhodla propagovat na akci komerční služby.

Organizátor též zjistil, že to nestojí jenom na jeho schopnostech, jak kvalitní diskuze bude, ale též na účastnících. Někteří mají vedení raději, než jiní.

Organizátor vidí výzvu v tom, jak pracovat s různými lidmi a s různými charaktery, tak aby byl zachován cíl tohoto setkání a to kvalitní, racionální a hodnotná diskuze, ve které se dostane na každého stejné množství času.

Nezlobte se rezervace neděláme

Břetislav chtěl původně tento klub organizovat v Bystřici pod Hostýnem, kde hledal jak místo pro organizování, tak sponzora pro tisk letáků a jiných záležitostí. Sponzora se mu tam podařilo získat, ovšem místo, kde by se to dalo organizovat ne.

Ve všech kavárnách kromě jedné (která v té době byla ve výstavbě), se setkal se zamítavou odpovědí. V té době, toto město, Bystřici p. Hostýnem, označil za místo intelektuálního tmářství.

Dlouho nevěděl, jaký k tomu může být důvod, že by někdo nechtěl hosty ve své kavárně a propagaci své kavárny zdarma, ještě když cíl tohoto klubu je osvícený, a to vzdělávat a spojovat lidi dohromady.

Organizovat tuto událost chtěl ve spolupráci s kavárnami, kdy jejich logo bude na pozvánkách a událost bude sdílena skrze fb stránky.

Možná až vševysvětlující bylo osobní setkání s personálem jedné z olomouckých kaváren a následný telefonní hovor z provozním. Břetislav Sobek oslovil personál v kavárně, s tím, že si chce rezervovat stůl pro 6 až 8 lidí. Z personálu vypadlo, že rezervace nedělají. Sdělil proč si chce rezervovat místa. Následně přislíbily, že mu provozní zavolá.

Hovor probíhal asi nějak takto: „Jak vám říkala slečna v kavárně, my rezervace neděláme. Až nad 10 lidí. Nezlobte se.“ To Břetislavovi nedalo klid a za 10 minut zavolal nazpět s otázkou jaký mají důvod k tomu, že nepřijímají rezervace. Pan provozní odpověděl: „No víte, my ty stoly musíme točit. Nemáme čas, 20 minut blokovat stoly, až nikdo nepřijde a pak nemáme lidi kam posadit.“

*my ty stoly musíme točit = znamená obsloužit maximální počet hostů v nejkratším možném čase obsazení stolů.

Z jeho odpovědi chápu, že by lidé měli chodit na čas, když si udělají rezervaci. Ovšem to hlavní je, že jediné co značné množství majitelů kaváren zajímá, je zisk.

A to i na úkor služeb vůči zákazníkům. Jednu z takových služeb, Břetislav Sobek, považuje možnost rezervovat si stůl na rande nebo nějakou událost. Za takovým přístupem pouze vidí to, že si majitelé snaží zjednodušit svou práci a vymýšlet nesmysly, proč by to nešlo. A říká: „A kdo se prosím vás ptal nás, zákazníků, co my chceme? Kdo jim dal právo rozhodovat o tom, co je nejlepší pro zákazníka?! Já tedy ne!

Věřím, že kdyby toto Tomáš Baťa slyšel, zřejmě by se v hrobě neobracel, ale rovnou by z hrobu vystřelil jako raketa Elona Muska z Houstonu a světelnou rychlostí docestoval na Mars.

Expanze do jiných měst

Na tomto setkání i částečně přecházejícím se objevili lidé, kteří by koncept tohoto setkání chtěli rozšířit do jiných měst. Přesněji do Prostějova.

Facebook skupina pro příznivce a další setkání

Pro English by speaking existuje na Facebooku podpůrná skupina English conversation club – Olomouc (English by speaking), do které je dle organizátora dobré se přidat neboť jsou tam informace o angličtině, stejně jako informace o následujících setkáních.

Další English by speaking 16. se koná 6. 12. 2023 ve středu od 18:00 do 19:15 v kavárně KAFEC ve vile Primavesi, Univerzitní 224, Olomouc. Téma je Working culture & Looking for jobs.

Organizátor vás zve a bude rád, když přijdete.

Břetislav Sobek

Jsem Břetislav Sobek. Jsem zvědavý a novému nerozumím, proto se ptám a poté to sepisuji a uveřejňuji.

Napsal jsem stovky e-mailů do redakcí novin. Jednou mi odpověděli s tím, že když chci psát, mám si jít vystudovat žurnalistiku, včetně odkazu na správnou fakultu. Tam se to prý naučím.

Jiní mi odpověděli s tím, že si domnívají, že jsem PR manažer politické strany. Já jsem chtěl pouze sdělit informace občanům, aby se jim žilo lépe.

Do Syndikátu novinářů mě nepřijali a nebyli schopni ani vysvětlit proč, stejně jako dalším desítkám kandidátů.

A proto jsem se rozhodl, že si založím svůj vlastní magazín a jmenuji sám sebe šéfredaktorem.

4 Comments Napsat komentář

  1. Ahoj, fungují setkání doposud? Učím se anglicky, jsem od Prostějova a potřebuji konverzovat. Dejte, prosím, vědět, pokud by bylo nějaké setkání, tak kdy a kde.
    Díky moc.
    Zdeňka

Napsat komentář

Your email address will not be published.

Don't Miss